Tentoonstellingen

 

Home 

Historiek

Bestuur

Activiteiten 

Onderwerpen
ledenblad 

Geschiedenis

 Bezienswaardigheden

Foto's

Tentoonstellingen

Hoe lid worden 

Sponsors

 

 

 Ieder jaar met Deurne kermis de 2de  zondag van juni :

  • Ieder jaar is er een thema, over het verleden van Deurne.
  • Deuren open van  14 uur tot 20u.
  • Supergezellig terras met dranken aan democratische prijzen.


            2008 :  80 jarig bestaan van de Kapel  /  start van de Heemkundige Kring Deurne
                        "H.D.K."

            2009 :  100-jarig bestaan  meisjesschool

September 2009, de meisjesschool bestaat 100 jaar. Dit konden wij als heemkundige kring niet onopgemerkt voorbij laten gaan.  De kapel werd voor één dag  ingericht als een oud klasje met oude schoolbanken, leien en griffels, een poppenkast en zelfs de kanarievogel van zuster Frieda was er. Ook tekeningen, handwerkjes, proefwerken, de schriften met schrijf- en rekensommen en rapporten werden van de zolder gehaald. Iedereen had nog wel iets dat aan hun schooltijd deed denken.

Uiteraard waren de leerlingen van het eerste leerjaar er ook bij. De meisjes droegen allemaal een zwarte satijnen schort, witte sokjes  en in de haren witte strik . De jongens liepen op hun klompen rond.  Er werd ook les gegeven door een strenge zuster. Betty Wolput had voor die dag haar gewone kleren omgeruild voor een origineel habijt van de zuster  Annociaden, dat ze zeer uitzonderlijk voor deze speciale gelegenheid had mogen lenen.

Op de speelplaats van de huidige kleuterklas werd samen met de zuster Betty gespeeld. Van tikkertje, tot zakdoekleggen en bikkelen.

De kapel hing ook vol met oude en zeer oude schoolfoto's. De oudere mensen kwamen zoeken naar hun oude klasfoto . De jongeren probeerden hun ouders en zelfs hun grootouders op de foto's te vinden.  Oude schoolverhalen werden verteld. Ook toen werd er veel kattenkwaad uitgehaald.
Zuster  Julia die jaren les heeft gegeven in Deurne, werd uitgenodigd op het evenement. Toen ze 's avond terug naar Huldenberg ging was ze zeer tevreden en blij voor de mooie dag en vooral dat we de zusters in Deurne na al die jaren nog niet vergeten zijn.

            2010 :  Officiële opening kapel + tentoonstelling cafés in Deurne

Foto's

            2011 :  Het gezin

            2012 :  Plechtige communie

            2013 :  Trouwen in Deurne

            2014 :  Deurne op de fiets, 100jaar wielergeschiedenis.

Foto's

            2015 : Toen was Dujen een boerendorp

Zondag  14 juni Dujen kermis.

Zondag, de kerk luidde zeven uur. Rond de kapel begon het te bewegen: wanmolens, moels, vlegels, ploegen, gieten waskuipen en allerlei boerenwerktuigen uit lang vervlogen tijden verschenen op het toneel. De Heemkundige Kring  had dit jaar voor haar jaarlijkse tentoonstelling als thema "Toen was Dujen een boerendorp".  Op het grasveld voor de kerk werd de witte was op de bleek gelegd, de overals, schorten en lange onderbroeken aan de waslijn gehangen. 

De 100 jaar oude koets van Bernarke Jacobs, werd door zijn zonen na jaren nog eens van onder het stof gehaald. Nadat de koets ontdaan werd van stof en spinnenwebben, werd ze door Sooike en Theo Jacobs  te voet van Genevenne naar het dorp geduwd.  De koets werd dan ook het pronkstuk van de tentoonstelling.

Stoelen en tafels werden uitgezet, de toog geïnstalleerd en glazen en drank bijgehaald.

Na de mis van half elf stond alles klaar om te bewonderen en was ook het terras klaar voor gebruik.

De kapel was omgetoverd tot een gezellige boerenhuiskamer met uiteraard een Leuvense stoof waar de kastrol aardappelen, de pan spek, het boerenbrood verleidelijk stonden te wachten .

Aan de muur hingen veel foto's van de boerderijen die ooit in Deurne hebben gestaan of er nog staan, netjes gerangschikt per straat, met de naam van hun oorspronkelijke bewoners erbij. Ouderen beleefden hun tweede jeugd. Jongeren (die een boerderij hebben gekocht en verbouwd) vergeleken hun huis met de boerderij van vroeger en vroegen om een kopie van de oude foto’s

Wie om 15 uur nog een stoel wilde op het terras, moest hard zoeken. De mensen lachten en keuvelden gezellig. De meest gestelde vraag op zondag was wel: "Hoeveel weegt die hesp ?" Hij of zij wiens gok het dichtst bij het gewicht was, zou ze winnen. Uiteraard was er ook een schiftingsvraag : "Hoeveel erwten zitten er in het potje?" Er werd gerekend in cm² in cm³ . Er werd vergeleken met het gewicht van een emmer water. Een emmer gevuld tot aan de rand? Velen waagden hun kans. M. Huybrechts uit Ham heeft de hesp gewonnen. Zij zat maar 5 gr naast het juiste gewicht. Ze gaf wel toe dat ze uit een slagersfamilie kwam en heel wat hespen in haar handen heeft gehad. De hesp woog 8kg 960g. Er zaten 426 erwten in het potje.

Na een zeer mooie, zonnige dag sloot het bestuur van de Heemkundige Kring om 23 uur de deuren van de kapel. De afwas was gedaan en alles stond weer onder dak.

Foto's

            2016 :   Sneuk van Mieke van de Keuster  -  Speelgoed van vruger

Foto's

  2017 :  Ondergoed en lingerie van 1900 tot 2017.

Traditioneel op zondag 11 juni 2017, met Dujen kermis  en Vaderdag  hield de heemkundige kring van Deurne hun jaarlijkse tentoonstelling.

Dit jaar was het thema " Kantje Boordje" iets pittiger dan andere jaren over de evolutie van lingerie en ondergoed in de voorbije eeuw.

De kapel werd behangen met Bh's, die eerst werden dichtgeknoopt met veters, daarna met knopen en veel later met haakjes, zoals de vrouwen het nu kennen.  De vele korsetten  die zeer stak werden aangespannen met veters en baleinen rond het lichaam, herkenden heel wat oudere bezoekers. Zij konden zich nog goed herinneren hoe strak het rond hun lichaam pasten en 's avond heel blij waren als ze dat ding mochten uittrekken.

De jongeren trokken grote ogen. Zij wisten niet dat er in begin 19 de  eeuw geen onderbroeken werden gedragen en dat de eerste onderbroek dateert van 1920 . De eerste onderbroek was een snelzeiker, een open onderbroek,  die zowel door  mannen als door  vrouwen werd gedragen. Niet dat dit exemplaar zedig was, maar wel praktisch. Je moet nooit je onderboek naar beneden trekken bij een bezoek aan het kleine huisje.   De elastiek kenden men niet. onderbroeken werden opgehouden met veters, knopen en pas later met elastiek.

De aangeklede paspoppen gaven een duidelijk beeld over de evolutie van de lingerie en het ondergoed.

Hoe jonger de bezoekers , hoe meer succes de hedendaagse lingerie werd bekeken. Deze kleurrijke stukken stonden in  groot contrast met de oudere stukken.  Zo werden de  grote verschil duidelijk tussen een snelzeiker en een string of een boxershort van Ronaldo.

We hielden onze tentoonstelling zeer zedig en beperkte ons tot  lingerie en ondergoed voor dagelijks gebruik. Pater Michel  keurde onze tentoonstelling na de hoogmis goed en liet er zijn slaap niet voor en van zuster Lies hebben we zelfs een affiche in het portaal van de kerk  mogen hagen.

Na bezoek aan de tentoonstelling kon iedereen genieten op ons zonovergoten straatterras van een fris drankje, terwijl de kinderen zich op de kermis amuseerde.

We merken dat we elk jaar meer bezoekers mogen ontvangen en dat doet ons deugd. De Dujaarnaars komen terug samen in het midden van het dorp om te praten, lachen en drinken.

Onze wedstrijdvraag werd gewonnen door Tom Van De Weyer  uit Scherpenheuvel en Monique De Dobbelaer uit Deurne. Er lagen 306 kinkkers in de BH cup. Tom en Monique waren er het dichts bij . Zei wonnen beiden een cadeaucheque van 50€ van Silhouette .

Al slot willen wij ook de mensen danken  voor hun hulp waar we elk jaar weer kunnen op rekenen .

Dit jaar willen we vooral Gert Beckers bedanken voor haar mooie collectie oude lingerie, Silhouette uit Tessenderlo  voor de hedendaagse lingerie en toneelkring Uilenspiegel uit Diest voor het uitlenen van de paspoppen.

Foto's

2018 :  Den troep :   Jongens van Deurne onder de wapens.

Foto's

2019 :  Oude foto's terug tot leven brengen.

Zondag 16 juni onze jaarlijkse tentoonstelling
Foto's uit de oude doos van bekende en onbekende personen of groepen.
Misschien herken je nog iemand die tentoongesteld worden van nog niet geïndentificeerde personages.

Foto's

2020 - 21:  Geen tentoonstellingen en wegens  de coronacrisis.

2022 : "Zoals het bij iedereen begon".

Zoals altijd met Dujen kermis, dit jaar op zondag 12 juni was onze jaarlijkse tentoonstelling over de geboorte en de peuter in de tijd van toen.

  Foto's              s'feer foto's   flick.com

2023 :  12 jaar augustusfeesten

In 1976 pakte de plaatselijke KLJ jeugdbeweging uit met “de week van de jeugd “. Verenigingen werden aangesproken om in die week een activiteit te organiseren voor de jeugd van Deurne. De landelijke gilde lanceerde het idee van een hobbytentoonstelling. Dit werd een onverhoopt succes met onder meer oude fietsen, postzegels, foto’s, munten, helmen en nog veel meer dat werd tentoongesteld.

Het succes van deze activiteit bleef niet onopgemerkt en enkele ondernemende Deurnenaars beslisten dat dit een vervolg moest krijgen. Jos Ceunen, Robert Boonen, Louis Weckx en Gust Luyten kwamen samen en richtten een kerncomité op dat de organisatie zou regelen voor wat in Deurne en verre omstreken zou uitgroeien tot de formidabele augustusfeesten.

Elk jaar zou de eerste zondag van de maand augustus een grote activiteit plaats vinden ( dit werd snel verzet naar de tweede zondag om de concurrentie met Berg kermis te vermijden ) die telkens een bepaald thema behandelde zoals blijkt uit onderstaande tabel:

            1977                Boerenalaam.
            1978                Boerenverhuis.
            1979                Het dorpskind.
            1980                Dorne route.
            1981                Klank en lichtspel “ het kruis van Deurne”.
            1982                Volksgeloof, bijgeloof, magie.
            1983                De café van toen.
            1984                De boerenbruiloft.
            1985                150 jaar bestaan parochie Deurne.
            1986                Vredestoet.
            1987                Verbroedering Isidorus-fanfares.

Vanzelfsprekend was het organiseren van zulke evenementen een hele klus en dienden er vele vergaderingen door te gaan om alles in kannen en kruiken te krijgen, denk maar aan het opbouwen van de praalwagens voor de stoeten, het opvoeren van de verschillende klank – en lichtspelen, het ronselen van de vele vrijwilligers die nodig waren  en nog veel meer.

Er werd tijdens het jaar meermaals vergaderd en men probeerde dat volledig apolitiek te doen, wat trouwens perfect lukte. Om de aanwezigheid van de inwoners te stimuleren werd er tijdens deze vergaderingen gratis drank geschonken wat de penningmeester Gust Luyten een hap uit zijn budget kostte.

De augustusfeesten waren niet alleen populair in hun bestaansjaren maar hebben uiteindelijk ook een erfenis nagelaten, denken we maar aan de sporton wandelclub die is ontstaan na de Dorne route, de restauratie van het kruis na het klank en lichtspel van het kruis, de bibliotheek, drukkerij , de speelterreinen en wellicht vergeet ik er nog enkelen.

Het organiseren van de augustusfeesten vergde niet alleen veel voorbereiding maar ook een groot aantal vrijwilligers en de zoektocht naar deze laatsten werd steeds moeilijker en dit had voor gevolg dat de verbroedering tussen de  Sint Isidorus-fanfares in 1987 meteen de laatste activiteit was. Het was één van de grootste festiviteiten met optreden van de René Beckers big band met zangeres Sofie, in die tijd een welbekend artieste.

Wilt U echter nog eens herinneringen ophalen over de augustusfeesten, foto’s en andere bezienswaardigheden bekijken hieromtrent, kom dan op zondag 11 juni naar onze tentoonstelling in de kapel van de heemkundige kring. De tentoonstelling opent om 14.00 u en sluit om 20.00u;

Allen welkom.

Foto's tentoonstelling